Zelf doen: voorbereiding

Bookmark and Share

Planning

U bent erover uit, u gaat uw huis zelf schilderen. Zorg er wel voor dat u in de juiste periode begint met uw schilderklus:

Het ideale schilderweer

De beste periode om uw schilderwerk uit te voeren is tussen de maanden april en oktober. In deze maanden ligt de gemiddelde buitentemperatuur tussen de 10 en 25 graden. Bij deze tempraturen droogt de verf het best op.

Informeer naar kleurafspraken

Wilt u de buitenkant van uw woning van een andere kleur voorzien? Laat u van te voren goed informeren door de gemeente waarin u woont. Het kan zijn dat er bepaalde kleurafspraken gelden binnen uw woonplaats, bijvoorbeeld omdat u in een monumentaal pand woont. Hier dient u zich dan aan te houden.

Materiaal

U heeft besloten zelf de buitenkant van uw woning te verven. Een hele uitdaging! Naast een doordachte voorbereiding en een gedegen stappenplan, is goed verfmateriaal essentieel voor een bevredigend eindresultaat. Maar hoe herkent u kwaliteitsverf en weet u zeker dat u de juiste kwasten gebruikt? Wij helpen u graag op weg.

Kwaliteitsverf kopen

Wanneer u de buitenkant van uw woning gaat schilderen is het verstandig om te investeren in kwaliteitsverf, bij voorkeur een hoogglanslak die:

• Elastisch is en een goede vloeiing heeft
• Een goede lichtdichtheid en dekking heeft
• Langdurig glans behoudt en zeer waterafstotend is
• Weervast is een hoge duurzaamheid heeft

Als u er zeker van wilt zijn dat u kwaliteitsverf in handen heeft dan is het verstandig een bezoek te brengen aan een verfspeciaalzaak. Hier vindt u niet alleen goede verven van professionele kwaliteit, maar kunt u zich ook laten adviseren door vakkundige medewerkers. Een aantal beitsen, lakken en buitenverven zijn bijzonder populair. Dit zijn onder meer verfproducten van bekende merken als Sikkens, Sigma, Wijzonol, SPS en G1. De laatste twee zijn in bouwmarkten te verkrijgen. Een goede kwast is het halve werk.

Het is zeker de moeite waard een wat duurdere kwaliteitskwast aan te schaffen. Een goede kwast heeft lang varkenshaar dat meerdere malen gekookt is waardoor de kwast soepel smeert. Een goede kwast neemt beter verf op en smeert goed uit. Hierdoor kunt u sneller en nauwkeuriger werken. Zeker de investering waard dus! Kies voor een kleine kwast om kleine oppervlaktes en lastige randjes te schilderen.

De beste roller voor de juiste klus

Een roller leent zich prima voor het schilderen van een groot oppervlak. U kunt snel werken en de verf wordt goed verspreid. Gaat u werken met hoogglansverf? Maak gebruik van een kortharige roller voor optimaal resultaat. Hiermee brengt u eenvoudig een dikke laag verf aan die goed dekt. Gaat u schilderen op een grof oppervlak? Kies dan voor een roller van katoen. Met de katoenen draadjes van de roller volgt u gemakkelijk de structuur van de muur. Gaat u verven op een gladde muur, maak dan gebruik van een roller van schapenvacht.

Veilig schuren

Bescherm uw ogen bij werkzaamheden waar veel stof bij vrijkomt. Gaat u bijvoorbeeld schuren dan is het verstandig om een veiligheidsbril te dragen en eventueel een mondkapje. Schaf schuurpapier aan met een grove korrel (80).Deze is geschikt voor kaal hout. Maak voor geverfd hout gebruik van middelfijn schuurpapier (korrel 120). Eventueel kunt u gebruik maken van schuurkurk: wikkel het schuurpapier hieromheen zodat u beter kracht kunt zetten.

Ladder huren

Een ladder is onmisbaar tijdens het schilderen. Zo bereikt u eenvoudige hoge plekken waar u zelf niet bij kunt. Heeft u zelf geen ladder in de kelder staan? Dan kunt u deze huren. Een trapladder huurt u een week voor een gemiddelde prijs van 27 euro.

Huur een steiger op het juiste moment

Wilt u wat stabieler staan en gaat u een groot oppervlak op hoogte schilderen? Dan biedt een steiger een uitkomst. Het huren van een steiger is vrij kostbaar. Probeer daarom van te voren een inschatting te maken van de hoeveelheid werk die u heeft, zodat u de huurperiode hierop kunt afstemmen. Indien mogelijk is het ook verstandig rekening te houden met het weer. Als het twee van de 5 weken regent terwijl u buiten een steiger heeft staan dan lopen de kosten onnodig hoog op.

Overige materialen

Oneffenheden wegwerken met plamuur

Oneffenheden of kleine beschadigingen die u aantreft op de ondergrond die u wilt gaan schilderen kunt u wegwerken met lakplamuur. Lakplamuur is in feite een dikke verf die van buiten naar binnen opdroogt.

Draag handschoenen

U kunt uw handen eventueel ook beschermen én schoonhouden door handschoenen te dragen. Dit vermindert de kans op huidirritatie.

Gemakkelijk doseren met een verfbakje

Verven wordt een stuk gemakkelijker met behulp van een verfbakje U heeft uw handen vrij om te schilderen (u hoeft de verfpot niet vast te houden) en kunt de verf gemakkelijk doseren over de kwast of roller.

Papieren wegwerppak

U kunt gaan klussen in uw oude kleding, of bescherm uw kleding tegen verfspetters en vuil met een wegwerppak. Een wegwerppak is vrijwel bij elke bouwmarkt verkrijgbaar of voor een kleine prijs online te bestellen.

Hou alles schoon met behulp van een afdekzeil

Wilt u zeker weten dat de ondergrond waarboven u aan het schilderen bent vrij van verfspetters blijft? Maak dan gebruik van een afdekzeil. Kies voor een vilten afdekzijl in plaats van plastic. De kans dat uw ladder verschuift is dan minder groot.

Afplaktape

Plak onderdelen die u niet van verf wilt voorzien af met schilderstape. Denk hierbij bijvoorbeeld aan raamkozijnen of een brievenbus. Zo kunt u er netjes omheen schilderen.

Veiligheid

Let op uw veiligheid

De buitenkant van uw huis schilderen betekent vaak dat u op grote hoogte aan het werk bent. Werken vanaf een ladder brengt risico’s met zich mee omdat deze relatief gemakkelijk omvalt. Het is dan ook verstandiger gebruik te maken van een steiger of een hoogwerker. Hierop staat u stabiel en kunt u zich vrij bewegen zonder dat u het gevaar loopt uw evenwicht te verliezen.

Staat de ladder goed?

Kiest u er toch voor om een ladder te gebruiken, zorg er dan voor dat deze op een stevige ondergrond staat zodat de ladder niet wegzakt. Maak gebruik van houten planken. U kunt controleren of uw ladder goed staat door:

• Voor de ladder te gaan staan met uw voeten voor de staanders
• Uw armen horizontaal te spreiden en te kijken of u een traptrede kunt vastpakken

Draag beschermende kleding

Let ook op uw kleding. Draag stevige schoenen en doe een fijnestofmasker op tijdens het schuren van houtoppervlak. Schuurt u met een schuurmachine, bescherm dan uw oren met oorkappen of oordoppen.