Buiten schilderen: stap voor stap

Bookmark and Share

Buiten schilderen begint met een goed stappenplan. Stap 1 is het schoonmaken van het oppervlak dat u wilt gaan verven. Dit kunt u doen met behulp van reinigingsmiddel en een spons. Is de verf van de ondergrond gebladderd? Gebruik dan een krabber en eventueel een föhn. Wanneer u last heeft van houtrot dan kunt u dit behandelen met een houtrotvuller.

Schoonmaken & schuren

Als het oppervlak dat u wilt gaan schilderen schoon is kunt u deze gaan schuren. Het type schuurpapier dat u hiervoor nodig heeft is afhankelijk van de houtsoort die u gaat verfen. Maak voor geverfd hout gebruik van middelfijn schuurpapier (korrel 120). Voor kaal hout is een grof schuurpapier (korrel 80) geschikt. Maak na het schuren het oppervlak goed schoon met een stoffertje en plak ruiten af met schilderstape zodat hier geen verf op kan komen.

In de grondverf zetten & lakken

Als het oppervlakte goed geschuurd is en schoongemaakt dan kunt u beginnen met het aanbrengen van de grondverf. Hiermee worden kleine oneffenheden weggewerkt waardoor er een egaal oppervlak ontstaat. Zorg dat de grondverf goed gemengd is. Schud de pot heen en weer en roer de verf vervolgens van onderaf met een roerstokje.

Goed uitrollen & oneffenheden wegwerken

Maak voor het schilderen van grote oppervlakten gebruik van een roller. Verdeel de verf goed over de roller voordat u de verf aanbrengt. Breng de eerste baan aan en zorg ervoor dat de tweede baan de eerste overlapt. Zo gaat u verder met de volgende banen.

Rol na afloop alles nog een keer verticaal na. Verwijder direct na het verven de schildertape. Als de zon erop schijnt gaat het steeds vaster zitten en wordt verwijderen onnodig lastig. Laat tot slot de grondverf goed drogen volgens de droogtijd die u vindt op het etiket. Ziet u nog oneffenheden? Deze kunt u wegwerken met plamuur die vervolgens weer geschuurd en in de grondverf gezet moet worden.

Opschuren & aflakken

Nadat u het oppervlak heeft geëgaliseerd en deze goed droog is, kunt u beginnen met aflakken. Begin weer met het opschuren van de ondergrond en maak deze stofvrij. Zet de lakverf niet te dik op en strijk deze goed uit. Laat deze laag goed drogen, schuur hem vervolgens weer op en breng een nieuwe laag aan.